VERSTANDIG OF OVERBELASTING?

Zon, zee en… TPAW!

Dat onze nieuwe werksituatie nieuwe mogelijkheden biedt voor medewerkers van het Zorginstituut, is inmiddels duidelijk. Nu wij volop in de transitiefase richting de nieuwe verdiepingen en Tijd-, Plaats- en Apparaatonafhankelijk Werken (TPAW) zitten, ondervindt iedereen de gemakken en de ongemakken daarvan.


18 Augustus 2018 | Door: Jaimy Ramdin, jramdin@zinl.nl


De sector Zorg wist ons te verrassen met een wel heel uniek verhaal: TPAW-week vanuit Spanje. WAT? Ja, inderdaad, Tijd-, Plaats- en Apparaatonafhankelijk Werken vanuit Málaga. Waarom niet gezellig een weekje Spanje combineren met werk?

Wij spraken Carly Sweegers van team Bewegen en Neurologie. Carly werkt bijna 3 jaar bij het Zorginstituut en was de initiatiefneemster van het idee om werk te combineren met vakantie. Samen met 3 andere collega’s vloog zij naar het zonnige Málaga.

TPAW in Spanje?

“Er werd aangekondigd dat wij hier vanwege de verbouwing en de herhuisvesting een half jaar hutjemutje moesten gaan werken in grote kantoortuinen en daar zag ik best wel tegenop. Ook werd aan ons gevraagd om wat meer thuis te gaan werken. Dus had ik dit als een soort van stunt bedacht. Als iedereen toch vanuit huis moest werken, waarom zou dat in mijn geval dan per se vanuit Amsterdam moeten? Misschien kon dit ook wel vanuit Spanje! Toen ik dit idee voorstelde, waren er direct een aantal collega’s die hier wel interesse in hadden.”


Uiteindelijk waren het Floor van Heesch, Rudy Dupree en Corinne Klop die aansloten bij het idee. Carly, die zelf houdt van het speuren naar goedkope tickets en accommodaties, zorgde ervoor dat de eindbestemming in Itrabo lag, zo’n 100 kilometer van Málaga. Daar vond het gezelschap een geschikte accommodatie met goede airconditioning en voor ieder een eigen verdieping. Zij kozen ervoor om 50% TPAW te werken en de overige 50% aan vakantiedagen op te nemen. Zo was er ook genoeg tijd om leuke dingen te doen.

Groen licht

Een vakantie combineren met werk, of was het toch werk combineren met vakantie? Hoe heeft het gezelschap groen licht gekregen voor deze reis? Volgens Carly was dit niet echt een “big deal”.


Uiteraard vroegen wij dit ook aan Lonneke Koenraadt-Janssen, teammanager van Carly en verantwoordelijk voor het Team Bewegen binnen de afdeling Zorg:  

“Goede relaties tussen medewerkers zorgen altijd voor een betere werksfeer en onderling vertrouwen naar elkaar. Daarnaast wordt er veel van onze medewerkers gevraagd tijdens deze verbouwing, ook qua werkzaamheden. Wij dragen met zijn allen een grote verantwoordelijkheid. Door dit goed te keuren, geef je als organisatie ook iets terug."


Carly: “In dit geval stond het werk toch meer bovenaan dan vakantie en we betaalden tenslotte alles zelf. Het was een TPAW-week, waarbij we gingen werken en daarnaast ook veel vrije tijd hadden om leuke dingen te doen. Het is net als thuiswerken, waarbij je je vrije tijd ook combineert met werk, alleen dan op een locatie in Spanje.
Eigenlijk ging het best makkelijk om akkoord te krijgen. Eerst twijfelde ik of het wel nodig was om het officieel aan te pakken, want thuiswerken is thuiswerken. Of ik nou ik Amsterdam zit of in Spanje.”

Toch besloot Carly het via de officiële route te spelen. Ook de andere collega’s dienden het verzoek in bij hun managers. Die reageerden los van elkaar positief en bespraken dit in het MT. Groen licht dus, de TPAW-sessie kon worden geboekt. En dat gebeurde afgelopen januari.


“Het was een TPAW-week, waarbij we gingen werken en daarnaast ook veel vrije tijd hadden om leuke dingen te doen.”


Samen werken of samenwerken?

Wel of geen spatie maakt een groot verschil. Zonder spatie dus “samenwerken” betekent 1 team, 1 doel. Terwijl “samen werken” betekent dat je tegelijkertijd werkt, maar niet samen aan hetzelfde doel. In dit geval waren Carly, Rudy, Floor en Corinne afzonderlijk van elkaar aan het werk.


“We wisten natuurlijk niet, toen we de reis boekten in januari, wat er precies voor werk op ons bordje zou liggen. Toevallig hadden we allemaal net een nieuw dossier voor de geneesmiddelenbeoordeling. Dit is eigenlijk heel individueel werk. We konden dus allemaal aan de bak.


Op werkdagen gingen we vaak in de ochtend buiten iets doen, omdat het dan nog redelijk koel was. Rond 13.00 uur, op het heetst van de dag, waren we weer in het huisje en begonnen we met werken. Dit was erg fijn, omdat onze accommodatie een goede airco had. In de namiddag werd het weer wat koeler buiten en konden we weer dingen ondernemen.

Aanvankelijk dacht ik dat ik wel lekker in de zon wat artikelen kon lezen en lekker buiten kon doorwerken. Hierin heb ik me vergist. Net als de anderen had ik een pittig dossier. Ik moest echt met mijn laptop in een koele ruimte binnen zitten om te kunnen knallen. Ik kon het me niet permitteren om te verslappen, omdat ik een strakke deadline had. Dit zorgde er ook voor dat ik gemotiveerd was om aan het werk te gaan.”

Plussen en minnen

Zon, zee en TPAW. Een vakantie combineren met werk is niet voor iedereen weggelegd. Het kan de balans tussen werk en privé verstoren. Hoe combineer je dit op een correcte manier? Wat waren de plus- en minpunten van deze trip?


“Zelf ben ik een enorme fan van reizen en vakanties. De mogelijkheid om nieuwe plekken te bezoeken en dat te combineren met werk is te gek. Ik vond het echt de moeite waard om het zo te kunnen doen.


Toch kon Carly ook een aantal minpunten opnoemen waar zij tegenaan liep tijdens het werken in Spanje. “Het was lastig om een fijne werkplek te vinden. Ik miste de fijne bureaus en ergonomische stoelen. Ook kon ik niet makkelijk iets printen om het vanaf papier te lezen. Ik moest nu alles vanaf de laptop doen.”

Goede adviezen voor collega’s

Als TPAW-expert bulkt Carly van de tips voor collega’s. Hieronder 3 gouden tips van onze expert:

Tip 1

TPAW maakt het mogelijk om te werken vanaf verschillende bijzondere locaties. Toch gaat iedereen hier anders mee om. Sommige mensen kunnen thuis veel harder doorwerken, terwijl de ander juist eerder afgeleid is. Bepaal dit goed voor jezelf. Je moet je eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen en je werk af krijgen.

Tip 2

Veel collega’s reageren nu ook al vanaf hun vakantieadres op e-mails. Dit zou eigenlijk niet moeten. Vakantie is vakantie en daarin moet je de tijd nemen voor jezelf en je gezin.

Als je echt vakantie hebt, laat je werkspullen dan lekker thuis. Neem je ze mee, dan is er de verleiding om naar je werk te kijken en loop je het risico minder uitgerust van vakantie terug te komen. Mijn vriend en ik laten vaak zelfs onze privé mobieltjes thuis als we gaan backpacken.

Tip 3

TPAW in het buitenland is erg leuk, maar je betaalt natuurlijk gewoon alles zelf. Het kost veel geld. Het was wel leuk om te doen en als experiment zeker geslaagd!.