TPAWSELFIE
HANS OSSEBAA
RD

TEAM: HART VAAT LONG | WOONT IN: UTRECHT


WAT VIND JE EEN PLUSPUNT VAN TPAW?

‘Het nieuwe werken’ anno 2018 is alweer bijna Turning Point Any Where 1820. Toen ik rond de laatste eeuwwisseling bij VWS werkte, ging het over PLATO: PLaats- en Tijd Onafhankelijk werken. Onafhankelijk van welk apparaat dan ook werken, was nog een imaginair begrip. Later en elders ging het over ‘zelfsturende kennisprofessionals’. Zo blijven we zoeken en experimenteren met optimale manieren van samenwerken om onze productie te realiseren en te verbeteren. Als ook ons werkplezier. En dat is in zichzelf goed. De wereld verandert snel, onze samenleving verandert mee, ons uitzicht verandert dagelijks, ons werkadres verandert binnenkort en wij veranderen in actieve en passieve zin. Innovaties zijn nodig om die aanpassingen mogelijk te maken. Een voorbeeld is dat in ziekteverzuim de werk-privé balans een belangrijke rol speelt. Met ‘het nieuwe werken’ hoeven we - ik denk bijvoorbeeld aan jonge ouders - niet meer in 09:00-17:00 timeslots te denken, maar kunnen we beter zelf regie voeren. En toch onze doelen halen. Dat werkt zeker motiverend èn preventief voor burn-out. Voor mij werkt het in elk geval. Ik heb trouwens nooit tijd- en plaatsafhankelijk gewerkt, behalve toen ik antiekrestaurateur was. Ik vind TPAW in beginsel dus één groot +.


WAT VIND JE EEN MINPUNT VAN TPAW?

Naast dat de afko. lastig bekt en vleeslust oproept, vind ik een -. dat het vooral als organisatorisch concept is geframed terwijl het feitelijk een neo-liberaal ontwerp is. 24/7 employable. Daardoor is er weinig zicht op welke vernieuwingen géén verbeteringen blijken te zijn. Niet iedereen past zomaar in dat plaatje, of wil daar in passen, en daar moet wel aan tegemoet gekomen worden want een totalitaire werkomgeving wil niemand (meer). Het team als sociale eenheid moet daarom wel gehandhaafd blijven.

WAAR WERK JE HETLIEFSTE EN WAAROM?


Ik werk het liefst binnen. Met enkele mensen. Bij voorkeur niet in te grote, onaangenaam vormgegeven ruimtes met veel witte ruis. Maar het hangt af waar ik mee bezig ben. Ik verwacht veel van de nieuwe inrichting van Alpha Centaurus.

KUN JE ONS EEN VOOR JOU TYPISCHE TPAW-SITUATIE VERTELLEN?


Ik woon in Utrecht. Typische TPAW-situatie is dat ik in die stad ergens in de middag een afspraak heb (NZa, BCN, RvA, Nictiz o.i.d.). Ik werk dan ’s ochtends thuis, houd mijn agenda daar ook voor vrij als dat enigszins kan, en bespaar effectief 120 minuten treinreistijd vice versa Diemen Zuid. Een andersom voorbeeld is juist een verre afspraak, of optreden in het buitenland. De hele reis- en andere tijd benut baar met mail beantwoorden of anderszins aangehaakt blijven met wat er aan belangrijks/urgents in netwerk/instituut/team gebeurt.