TPAW COLUMN - Floris Stigter

TPAW’en… je moet
het maar kunnen!


Thuiswerken kan heerlijk zijn! Je hebt geen reistijd en staat niet in die stomme files waardoor je iets langer kan slapen. Voor je eerste skype meeting trek je alleen een overhemd aan, want er is toch niemand die kan zien dat je eigenlijk de vergadering voorzit in je pyjamabroek. En niet te vergeten dat de koffie natuurlijk altijd beter is dan de koffie op kantoor.


Maar je moet het wel kunnen dat TPAW’en. Op kantoor heb je een beetje een vast ritme. Als ik in de ochtend binnen kom log ik eerst in, om daarna voor mezelf en de collega’s die al binnen zijn koffie te gaan halen. Onder genot van het eerste kopje koffie loop ik dan mijn mail door. Eigenlijk is dit een beetje mijn vaste opstart ritme.

Thuis ziet dit er toch anders uit. Mijn eerste mails lees ik door als ik mijn ontbijt naar binnen zit te werken en daarna spring ik pas onder de douche. Onder genot van de lekkere koffie thuis, start ik daarna mijn werkdag verder op. Maar ben ik eenmaal een uurtje lekker bezig, kijkt de afwas die ik gister heb laten staan mij aan. Oké even snel de afwas, die tijd haal ik later wel in. Als ik vervolgens rond de lunch mijn koelkast open zie ik dat ik eigenlijk niks in huis heb. Daarom toch maar even snel boodschappen doen, die tijd haal ik later wel weer in. En dan halverwege de middag begin ik mij toch ook te storen dat de woonkamer een rotzooi is, dus ruim maar even snel op. Die tijd haal ik later wel weer in.

Rondom vijf uur waar ik normaal uitlog en naar huis ga, ga ik thuis toch maar iets langer door. Ik heb tenslotte de afwas gedaan, boodschappen gedaan en mijn woonkamer opgeruimd. Tussendoor eet ik dan nog even en log vervolgens om acht uur uit.


Uiteindelijk heb ik een hele productieve dag gedraaid, maar de grenzen tussen werk en privé vervagen wel. Wat is nu “vrije” tijd en wat is nu werktijd. Eigenlijk sta je de hele dag “aan”. Naast het gevoel voor jezelf dat je wel genoeg moet doen op een thuiswerkdag, kan denk ik ook het werken uit het zicht van je manager druk creëren om altijd bezig te zijn. Wanneer antwoord je wel op je mail en wanneer niet. Wat eigenlijk ook wel weer gek ik want als je op kantoor werkt, ben je namelijk ook niet elk moment van de dag bezig.


Thuis werken kan super handig zijn. Als je echt iets af moet hebben en niet gestoord wilt worden door collega’s die de hele dag langs je bureau lopen, of als net Zalando een pakje komt brengen waar je met smart op zit te wachten. Maar structureel één of meerdere dagen thuis werken moet je denk ik wel liggen…


TPAW’en… je moet het maar kunnen